снимка: БулфотоРодителите трябва да закупят маски и дезинфектанти поне до КоледаЗа тетрадки,

...
снимка: БулфотоРодителите трябва да закупят маски и дезинфектанти поне до КоледаЗа тетрадки,
Коментари Харесай

COVID-19 вдигна с 60 лева разходите за първокласник

снимка: Булфото

Родител ите би трябвало да закупят  маски  и дезинфектанти най-малко до Коледа

За тетрадки, пособия, екип за физическо и раница трябват още 270 лева

Родител ите на първокласниците би трябвало да броят към 270 лева за тетрадки, материали за писане и изобразяване, спомагателни пособия, екип и кецове за физическо и раница, в която да приберат всичко належащо. Към „ учебната униформа “ на децата наесен обаче влизат и  маски те, които ще бъдат наложителни по коридорите, и персонални дезинфектанти. Така COVID-19 вдигна  разноски те до 330 лева и с цел да подсигуряват сигурността на децата си най-малко до Коледа,  родител ите би трябвало да плануват още 60 лева, пресметна агенция .

Картинките с колички, камиончета, кексчета, цветя, маймунки, Спайдърмен и най-различни фигури оскъпяват детските  маски  значително по отношение на тези със същото качество, само че за възрастни. На пазара те най-често могат да бъдат открити на цени сред 7 и 8 лева На едно хлапе обаче му трябват най-малко три  маски  - две, с цел да може да я смени по средата на деня, и една аварийна, в случай че, без да желае, я замърси.

Стандартно всяка от тях устоя сред 30 и 50 изпирания, или към два месеца с присъствени образователни занятия. Така с цел да бъде подсигурена сигурността на хлапето до Нова година,  родител ите на първолаците би трябвало да плануват най-малко 40 лева за шест  маски . Въпреки че в учебното заведение ще има обезпечени дезинфектанти в класните стаи, на входовете и в коридорите, мама и тате ще плануват подобен и за детето си. Те са сред 3-4 лева, като един стига за 3-4 седмици. Така с цел да има с какво да си почиства детето ръчичките по време на час първите четири месеца от учебно заведение, би трябвало да се заделят още към 20 лева от фамилния бюджет. Като се тегли чертата, единствено до края на годината трябват към 60 лева

Ако ограниченията в учебните заведения продължат по-дълго, то след коледната почивка ще би трябвало да се закупят още защитни средства и сумата ще набъбне доста.

В столичното 107-о главно учебно заведение „ Хан Крум “  родител ската среща ще бъде на 2 септември, само че на уеб страницата на школото е оповестен описът с всичко, което би трябвало се закупи преди началото на образователната година. Той не се разграничават от предишни години.

За часовете по „ Български език и литература “  родител ите би трябвало да закупят 5 тетрадки с тесни и необятни редове за работа в клас, които костват сред 50 стотинки и левче. Те би трябвало да приготвят 10 бр. червени квадратчета от пълен картон 2 см/2 см и същия брой сини квадратчета от картон 2 см/2 см, за чието предпазване би трябвало да плануват кутийка или малко пликче, които ще излязат общо към 2 лева За да има с какво да пишат, им би трябвало по един добре заострен червен и наследник молив или един с двата цвята. Те ще са нужни при отбелязване съгласните и гласните звукове/букви в думите. Двуцветният молив е към два лева Така за всичко по писане трябват към не повече от 10 лева

По математика сумата е малко по-голяма, тъй като с изключение на 5 тетрадки с огромни квадратчета за работа в клас и най-малко две сини писалки и една с пъстър пълнител общо за 7 лева би трябвало да се закупят и спомагателни принадлежности.

Родител ите би трябвало да плануват принадлежности за чертане-линия, триъгълник, 2 молива НВ, гума и острилка, за които трябват към 8-10 лева, както и дидактически материали - сметало, пластмасови цифрички и пръчици, излизащи към 5-6 лева За да има къде децата да съхраняват моливите, дидактическите принадлежности, инструментите за начертаване,  родител ите би трябвало да закупят и несесер. Те са един от най-големите  разноски  на  родител ите, тъй като, даже и празни, излизат към 20 лева Така с цел да има детето всичко належащо за часа по математика, трябват още най-малко 40 лева

За часовете по „ Технологии и предприемачество “ и „ Изобразително изкуство “ също би трябвало да се закупят материали. За заниманията по трудово трябват ножица, лепило, пластилин, както и дъска и малко пластмасово ножче за рязането му, тиксо и гланцово блокче, които общо излизат към 8 лева За да се купи всичко належащо за заниманията по изобразяване, са нужни малко повече средства. За цветни моливи, флумастери, водни бои, две четки - плоска и тънка, блок за изобразяване формат А4, мушама с размерите на чиновете и съд за водата  родител ите би трябвало да броят към 25 лева

Една тетрадка с бели листове дребен формат би трябвало и за часовете по „ Родинознание “, която е към левче.

За всички тетрадки, моливи и материали за писане, начертаване и изобразяване трябват към 80 лева Наред с тях обаче би трябвало да се намерения и за спомагателните образователни тетрадки, сборници и пособия, които се закупуват настрана.

„ Ограничили сме помагалата до едно на предмет и то ще се употребява за спомагателната подготовка на учениците. Не искахме да натоварваме фамилния бюджет на  родител ите предвид на сегашната обстановка и за всичко належащо им трябват към 50-60 лева “, изясни шефът на учебно заведение Данко Калапиш. Така всичко ще излезе към 130 -140 лева

За да са изрядни учениците по физическо образование и спорт,  родител ите би трябвало да закупят на децата си и състезателен екип, гуменки или маратонки-за салон и за на открито, както и бяла тениска. В най-хубавия случай всичко ще излезе към 60 лева.  Родител ите ще би трябвало да закупят и наложителната раница, само че да плануват двойно повече, в случай че желаят да е с колелца или анатомична. Ако картинката е определяща при избора, то могат да се „ разминат “ и единствено със 70 лева

По 250 лева еднократна помощ за 43 800 малчугани

По 250 лева еднократна помощ ще получат децата, записани в първи клас през образователната 2020/2021 година Очаква се да бъдат подкрепени към 43 800 хлапета. Еднократната помощ се отпуска по реда на Закона за фамилни помощи за деца. Право да я получат имат фамилии, чиито деца са записани в първи клас в държавно или общинско учебно заведение за първи път. Задължително изискване за приемането на средствата е средномесечният приход на член от фамилията за предходните 12 месеца да е по-нисък или еднакъв на 450 лева Помощта се отпуска без рентабилен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив  родител  и за деца, настанени в фамилии на родственици и близки и приемни фамилии по реда на Закона за протекция на детето. Срокът за подаване на заявката декларация за разпределяне на помощта за идната образователна година е до 15 октомври.

Охраната се включва в дезинфекцията

В учебното заведение са обезпечени дезинфектанти, пръскачки, с които да почистват санитарните възли, а я тях има топла вода и сапун.

„ Само в едно от четирите ни пространства в едната постройка няма топла вода, само че за корпуса на дребните възпитаници е обезпечена “, посочи Калапиш. За да се прави стерилизация по разписанията на РЗИ през лятото са наети и две хигиенистки. В учебното заведение за тях има 6 щатни бройки, само че до момента единствено 5 дами са се справяли с почистването. Сега са наети още 2- на 8 и 4-часов работен ден. Охраната също ще бъде впрегната в дезинфекцията.

За учителите пък са обезпечени шлемове, които са закупени още по време на изпитите от предходната година. Има и ръкавици, за тези, които желаят да ги употребяват.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР